Start Planning
Mindenszentek napja

Mindenszentek napja 2024, 2025 és 2026

Mindenszentek napján, november elsején ünnepeljük az összes olyan keresztény szentet, akiknek nincs külön ünnepnapjuk.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2024november 1.péntekMindenszentek napja
2025november 1.szombatMindenszentek napja
2026november 1.vasárnapMindenszentek napja
Görgessen le az oldal aljára az előző évek dátumai szerint.

Mindenszentek napját a keresztények már a 3. vagy 4. században is ünnepelték, de hivatalos ünneppé csak 835-ben nyilvánította IV. Gergely pápa. A dátum valószínűleg azért november elseje, mert helyettesíteni akarták az akkorra eső pogány halotti ünnepet. Magyarországon a kereszténység bejövetelével együtt jelent meg a 11. században.

Mindenszentekkor és Halottak napján veszik a legtöbb virágot Magyarországon, az eladók rögtön a temető mellett kínálják. Különleges templomi szertartásokkal emlékeznek a szentekre, tartanak imádkozásokat is a temetőkben. A római katolikusok úgy tartják, hogy imával és bűnbánattal meggyorsíthatják a purgatóriumból való kijutást az ott ragadt lelkeknek és eljuthatnak a mennyországba.

Sok tradíció fűződik Mindenszentekhez Magyarországon. Sokak hisznek abban, hogy a gyertyák melengetik a holtak lelkeit és megvilágítják az utat a sírjaikhoz, hogy visszataláljanak. Vannak, akik egy lámpát is égve hagynak otthon, amíg ők temetőben vannak, hátha az egyik elhunyt szerettük pont akkor tér haza. Még egy különleges vacsorát is elő szoktak készíteni.

Korábbi évek

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2023november 1.szerdaMindenszentek napja
2022november 1.keddMindenszentek napja