Start Planning
Karácsony

Karácsony 2020 és 2021

A karácsonyt kettő vagy három munkaszüneti nappal ünneplik Magyarországon. Azonban számos szokás kötődik az adventi időszakhoz.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2020december 24.csütörtökKarácsony pihenőnap
december 25.péntekKarácsony
december 26.szombatKarácsony másnapja
2021december 25.szombatKarácsony
december 26.vasárnapKarácsony másnapja

A karácsonyt megelőző egy hónapban a családok minden héten meggyújtanak egy gyertyát az adventi koszorún, a gyerekek december 25-ig az adventi naptárjukkal várnak, amiből minden nap egy kis ajándékot vesznek ki.

Szent Miklós napját december 6-án tartják. Ekkor jön el a Mikulás, a magyar megfelelője Szent Miklósnak, és a gyerekek kint hagyott cipőit, csizmáit teletölti minden jóval. A Krampusz, a Mikulás ördögi segítője vele utazik és a rossz gyerekeket megbünteti.

Szent Miklós napját gyakran hívják a „magyar karácsonynak” is, de az december 24-26 között van. Szenteste feldíszítik a házakat, megcsinálják a vacsorát, és felállítják a karácsonyfát és feldíszítik. Gyakran a felnőttek díszítik fel a fát és azt mondják a gyerekeknek, hogy az angyalok hozták.

Az ünnepi vacsorát szintén szenteste fogyasztják. Sokan éjféli misére is elmennek rögtön az ünnepi vacsora után. Mások rögtön utána kinyitják az ajándékaikat, amit Magyarországon nem a Télapó hoz, hanem a Jézuska. A gyerekek nem mehetnek be a szobába, amikor a Jézuska meghozza az ajándékokat, de hallhatják a csengettyűit, amikkel jelzi, hogy be lehet menni a szobába és ki lehet nyitni az ajándékokat. Sok család még énekel is a fa körül még mielőtt kinyitják az ajándékokat.

Accept