Start Planning
Karácsony

Karácsony 2019 és 2020

A karácsonyt kettő vagy három munkaszüneti nappal ünneplik Magyarországon. Azonban számos szokás kötődik az adventi időszakhoz.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2019december 24.keddKarácsony pihenőnap
december 25.szerdaKarácsony
december 26.csütörtökKarácsony másnapja
december 27.péntekKarácsony pihenőnap
2020december 24.csütörtökKarácsony pihenőnap
december 25.péntekKarácsony
december 26.szombatKarácsony másnapja

A karácsonyt megelőző egy hónapban a családok minden héten meggyújtanak egy gyertyát az adventi koszorún, a gyerekek december 25-ig az adventi naptárjukkal várnak, amiből minden nap egy kis ajándékot vesznek ki.

Szent Miklós napját december 6-án tartják. Ekkor jön el a Mikulás, a magyar megfelelője Szent Miklósnak, és a gyerekek kint hagyott cipőit, csizmáit teletölti minden jóval. A Krampusz, a Mikulás ördögi segítője vele utazik és a rossz gyerekeket megbünteti.

Szent Miklós napját gyakran hívják a „magyar karácsonynak” is, de az december 24-26 között van. Szenteste feldíszítik a házakat, megcsinálják a vacsorát, és felállítják a karácsonyfát és feldíszítik. Gyakran a felnőttek díszítik fel a fát és azt mondják a gyerekeknek, hogy az angyalok hozták.

Az ünnepi vacsorát szintén szenteste fogyasztják. Sokan éjféli misére is elmennek rögtön az ünnepi vacsora után. Mások rögtön utána kinyitják az ajándékaikat, amit Magyarországon nem a Télapó hoz, hanem a Jézuska. A gyerekek nem mehetnek be a szobába, amikor a Jézuska meghozza az ajándékokat, de hallhatják a csengettyűit, amikkel jelzi, hogy be lehet menni a szobába és ki lehet nyitni az ajándékokat. Sok család még énekel is a fa körül még mielőtt kinyitják az ajándékokat.

Accept