Start Planning
Húsvét

Húsvét 2025 és 2026

Nagypéntek és Húsvéthétfő is jelentős ünnepek Magyarországon, és sok szokás öleli körbe a húséti szezont is.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2025április 18.péntekNagypéntek
április 21.hétfőHúsvét hétfő
2026április 3.péntekNagypéntek
április 6.hétfőHúsvét hétfő
Görgessen le az oldal aljára az előző évek dátumai szerint.

Magyarország húsvéti szokásai inkább kulturálisabbak, mint vallásosak, és gyakran a tavasz beköszöntét ünneplik. A böjt hamvazószerdán kezdődik és 40 nap után, húsvét vasárnap ér véget. A böjt alatt nem fogyasztanak húst, a hamvazószerda előtti napot húshagyókeddnek hívják.

Régebben, virágvasárnap a papok az ágakat és a virágokat is megáldották. Manapság is említenek ilyenkor több virágot is az imákban, és Magyarországon a virágvasárnap nevet viseli.

Húsvét vasárnap az emberek kalácsot, pirosra festett tojást és sót visznek a templomba, hogy a pap megáldja az ételt, amit aztán otthon elfogyasztanak az feltámadási szertartás után. Ilyenkor húsvéti dalokat énekelnek, húsvéti imákat mondanak és néha még a Jézus szoborral is felvonulnak.

Tojásfestés

Magyarországon a tojásfestés hagyománya egészen a magyarok érkezéséig nyúlik vissza. Miután Magyarország keresztény ország lett, a tojásokat pirosra festették, ezzel szimbolizálva Jézus vérét. A tojások az örök életet jelképezik.

Azonban az elmúlt 300 évben már más színűre is festették a tojásokat, nem csak pirosra. A tojásfestés igazi művészet Magyarországon. Geometriai formák, növények, virágok, és a hagyományos magyar hímzés mintái a leggyakoribbak. Néha előfordulnak ősi minták, például napkerék és kiskakas.

Korábbi évek

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2024március 29.péntekNagypéntek
április 1.hétfőHúsvét hétfő
2023április 7.péntekNagypéntek
április 10.hétfőHúsvét hétfő