Start Planning
Húsvét

Húsvét 2020 és 2021

Nagypéntek és Húsvéthétfő is jelentős ünnepek Magyarországon, és sok szokás öleli körbe a húséti szezont is.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2020április 10.péntekNagypéntek
április 13.hétfőHúsvét hétfő
2021április 2.péntekNagypéntek
április 5.hétfőHúsvét hétfő

Magyarország húsvéti szokásai inkább kulturálisabbak, mint vallásosak, és gyakran a tavasz beköszöntét ünneplik. A böjt hamvazószerdán kezdődik és 40 nap után, húsvét vasárnap ér véget. A böjt alatt nem fogyasztanak húst, a hamvazószerda előtti napot húshagyókeddnek hívják.

Régebben, virágvasárnap a papok az ágakat és a virágokat is megáldották. Manapság is említenek ilyenkor több virágot is az imákban, és Magyarországon a virágvasárnap nevet viseli.

Húsvét vasárnap az emberek kalácsot, pirosra festett tojást és sót visznek a templomba, hogy a pap megáldja az ételt, amit aztán otthon elfogyasztanak az feltámadási szertartás után. Ilyenkor húsvéti dalokat énekelnek, húsvéti imákat mondanak és néha még a Jézus szoborral is felvonulnak.

Tojásfestés

Magyarországon a tojásfestés hagyománya egészen a magyarok érkezéséig nyúlik vissza. Miután Magyarország keresztény ország lett, a tojásokat pirosra festették, ezzel szimbolizálva Jézus vérét. A tojások az örök életet jelképezik.

Azonban az elmúlt 300 évben már más színűre is festették a tojásokat, nem csak pirosra. A tojásfestés igazi művészet Magyarországon. Geometriai formák, növények, virágok, és a hagyományos magyar hímzés mintái a leggyakoribbak. Néha előfordulnak ősi minták, például napkerék és kiskakas.

Accept