Start Planning
1848-as Forradalom ünnepe

1848-as Forradalom ünnepe 2025 és 2026

Magyarország az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepét március 15-én tartja.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2025március 15.szombat1848-as Forradalom ünnepe
2026március 15.vasárnap1848-as Forradalom ünnepe
Görgessen le az oldal aljára az előző évek dátumai szerint.

A szabadságharc, ami háborúvá alakult a magyar szabadságért, véget vetett a Habsburg uralomnak. A történet feltárja az akkori birodalmak összetettségét, hadi erejüket, amik egykor Európát uralták. Ennek ellenére a magyarok sikerrel jártak és felszabadították magukat az elnyomás alól. Ezt a napot ma már az egész országban ünneplik.

A forradalom 1848 március 15-én kezdődött, egy európai hullám hatására. Élén a híres újságíró, Kossuth Lajos állt. A forradalom eredménye egy új, független, demokratikus magyar kormány volt. Így történhetett meg az első magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos megválasztása.

Ugyanabban az időben Bécs is lázadt a Habsburgok ellen. Először elfogadták a forradalmi követeléseket, de később leverték az Ausztriai forradalmat. Magyarország új parlamentjével is ez lett volna a céljuk. Így alakult ki a háború Magyarország és Ausztria között.

A szabadságharc 1849 augusztusáig tartott. A magyarok erősen kezdtek és sikerült kiharcolniuk a teljes függetlenséget Ausztriától, Kossuth Lajos lett a kormányzó. Ezzel a Habsburgok arra kényszerültek, hogy segítséget kérjenek szövetségesüktől, az orosz cártól.

Az orosz hadsereggel leverték a forradalmat. Kossuth lemondott kormányzóságáról és emigrált az Amerikai Egyesült Államokba egy kis időre. (az Iowa-i Kossuth megyét róla nevezték el a forradalomban való részvétele miatt.) Az első miniszterelnököt, Batthyány Lajost kivégezték a mai Szabadság téren. Még tizenhárom vezetőt végeztek ki Aradon.

Korábbi évek

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2024március 15.péntek1848-as Forradalom ünnepe
2023március 15.szerda1848-as Forradalom ünnepe