Start Planning
Szent István ünnepe

Szent István ünnepe 2020 és 2021

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére, aki bevezette a kereszténységet az országba.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2020augusztus 20.csütörtökSzent István ünnepe
augusztus 21.péntekSzent István ünnepe pihenőnap
2021augusztus 20.péntekSzent István ünnepe

Magyarország akkor kezdet nemzetté válni, amikor a nomád magyarok az Urál-hegység térségéről délre a Duna felé, majd felfelé a közép-európai síkság felé vándoroltak. Pogányok voltak és évekig portyáztak a környező keresztény királyságokban a 10. században.

Árpád fejedelem vezette a magyar törzseket a honfoglalás időszakában, Géza fejedelem később lépéseket tett Magyarország békés Európához csatolásához. De az ország kereszténnyé tétele I. István feladata volt, aki 1000-ben kezdett uralkodni.

Először István legyőzte pogány nagybátyját, Koppányt, így szerezte meg véglegesen trónt. Aztán az aktuális pápánál, II. Szilveszternél kérte a királyi címe elfogadását, amit meg is kapott. A fizikai koronát is ehhez az eseményhez kötik. Kereszténységbe vezette a nemzetet, megszilárdította az országot, feudálisabb államot hozott létre, még a latint is bevezette hivatalos nyelvnek.

1083 augusztus 20-án István királyt katolikus szentté avatták, ereklyéit Budapestre szállították, ezért van ezen a napon a nemzeti ünnep.

Magyarországon a nemzeti ünnepet hazafias és vallási okokból is tartják. Emlékeznek Szent Istvánra, mint államalapítóra és keresztény vezérre. A rendezvények egész naposak, tűzijátékokat, parádékat, miséket és egyéb ünnepségeket tartanak.

A magyarok annyira ragaszkodnak ehhez a szeretett ünnephez, hogy az egy évtizedig tartó próbálkozás is kudarcba fulladt, ami 1949-ben kezdődött. Próbálták ugyanis helyettesíteni a kommunista nemzeti ünneppel, sikertelenül.

Accept