Start Planning
Szent István ünnepe

Szent István ünnepe 2024, 2025 és 2026

Augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére, aki bevezette a kereszténységet az országba.

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2024augusztus 20.keddSzent István ünnepe
2025augusztus 20.szerdaSzent István ünnepe
2026augusztus 20.csütörtökSzent István ünnepe
Görgessen le az oldal aljára az előző évek dátumai szerint.

Magyarország akkor kezdet nemzetté válni, amikor a nomád magyarok az Urál-hegység térségéről délre a Duna felé, majd felfelé a közép-európai síkság felé vándoroltak. Pogányok voltak és évekig portyáztak a környező keresztény királyságokban a 10. században.

Árpád fejedelem vezette a magyar törzseket a honfoglalás időszakában, Géza fejedelem később lépéseket tett Magyarország békés Európához csatolásához. De az ország kereszténnyé tétele I. István feladata volt, aki 1000-ben kezdett uralkodni.

Először István legyőzte pogány nagybátyját, Koppányt, így szerezte meg véglegesen trónt. Aztán az aktuális pápánál, II. Szilveszternél kérte a királyi címe elfogadását, amit meg is kapott. A fizikai koronát is ehhez az eseményhez kötik. Kereszténységbe vezette a nemzetet, megszilárdította az országot, feudálisabb államot hozott létre, még a latint is bevezette hivatalos nyelvnek.

1083 augusztus 20-án István királyt katolikus szentté avatták, ereklyéit Budapestre szállították, ezért van ezen a napon a nemzeti ünnep.

Magyarországon a nemzeti ünnepet hazafias és vallási okokból is tartják. Emlékeznek Szent Istvánra, mint államalapítóra és keresztény vezérre. A rendezvények egész naposak, tűzijátékokat, parádékat, miséket és egyéb ünnepségeket tartanak.

A magyarok annyira ragaszkodnak ehhez a szeretett ünnephez, hogy az egy évtizedig tartó próbálkozás is kudarcba fulladt, ami 1949-ben kezdődött. Próbálták ugyanis helyettesíteni a kommunista nemzeti ünneppel, sikertelenül.

Korábbi évek

ÉvDátumNapMunkaszüneti
2023augusztus 20.vasárnapSzent István ünnepe
2022augusztus 20.szombatSzent István ünnepe